School: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (continued from previous page)
    daoine ag dul amach ag obair ní bhiodh aon bhróg ortha agus chasfhaidís píosa féir thart ar a gcosaibh lé'n iad a chosaint o'n bhfuacht. D'feicfheá daoine eile agus péire troighíní ortha agus áit a méareacha deanta amach ionnta.
    Fadó dá bhfuigheadh duine péire bróg sul a mbeadh sé sgór bliadhain d'aois bheadh áthas an domhain air. Deireann na sean-daoine ná'r cheart de dhuine dhul thar a ruitíní san uisge Dómhnach Cingéis nó go mbeadh pianta in-a chosaí ar feadh na bliadhna.
    Deirtear gur cheart de dhuine a bhróg dheis a chuir ar ar maidin roimh a bhróg chlé nó go mbeadh an deabhal leis ar feadh an lae.
    Bíonn na daoine beaga
    Bríghid Ní Mháille