School: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. Tuiteann La Fhéil Seáin ar an tríomhadh lá ficheadh de Mheitheamh. Deireann na sean daoine gurab é sin an lá is fuide sa mblidhan agus ná ceart é a chaitheamh díomhaoin nó droch ghnóthach. Tugtar oichche Fhéil' Seáin ar an oidhche roimh Lá Fhéil' Sheáin. Deantar teine crámh an oidhche sin i ngach baile lé onóir a thabhairt do Sheán. Cúpla seachtmhain roimh ré bíonn aos óg na tíre gnaitheach ag bailiúghadh stumpaí giúsaighe aitinn agus blocáin. San oidhche a théigheann siad amach ag bailiúghadh na rudaí seo mar is iomdha ceann a ghoideann siad ar na cómharsanaibh agus nach maith