School: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

( ar lean ó 487 )
    mbíonn siad tuirseach. Annsin suidheann siad thart ar an teine trí h-uaire ar a nglúnaibh ag paidireóracht. Éirígheann siad annsin agus tóigeann cúpla aithneacha ó'n teine lé caitheamh isteach ar na bárraibh ionnus go mbéidh toradh a saothair aca ar thígheacht an Fhóghmhair. Deireann na sean daoine freisin gur ceart d'aon duine go bhfuil corradh na gcos ann bheith ag an teine cnámh agus nach bhfeicfídh siad lá dá ndroch sláinte i gcaitheamh na bliadhna. Má bhíonn Lá Fhéil' Sheáin go h-olc deirtear go mbéidh an lá na dhiaidh go h-olc. Rud eile mé thuiteann Lá Fhéil' Sheáin ar an gcéad lá de'n t-seachtmhain. Deirtear go mbéidh an seachtmhain. Deirtear go mbéidh an seachtmhain go h-olc lé gaoth mhór agus báisteach.