School: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. Bhí duine bocht ag faghail bháis in áit iargchúltha éigin le linn Padhraig Naomtha a theacht go h-Éirinn. Bhí an fear bocht in-a aonar, agus gan einne chun glaodhach ar sagart ná ar brathair cuige chun na h-ola a chuir air i gcóir an bhothair fhada. Bhí ár Slánuightheoir ag féacaint anúas le truaigh agus le taise air mar duine mín macanta i rith a shaoghail, do b'ead an duine nbocht seo. Chuaidh ár Slanuightheoir ag triall ar Phadhraig agus dubhairt sé leis brostú chun an duine bhoicht seo. D'imthigh Padhraig agus chuir sé an ola- dheidheacach air leis sin d'ithigh an t-anam as ach níor imthigh sé ingán fhíos do Naomh Padhraig mar choinic sé an t-anam ag dul trí h-uaire as a chéile ó'n
    Síghle Bairéad
    Brighíd Bean Bairéad