School: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (continued from previous page)
    ceannacht go leór eallaigh agus níor thuig siad beirthe ná beó ca raibh siad ag fághail an saidhbhris.
    Bhí bean an fhir saidhbhir an - fiosrach agus bhí sí ag tígheacht thart ar an mnaoí saidhbhir go bhfuair sí an rún uaithe. Chómh luath agus chuala sí an áit na raibh an mí-adh curtha dubhairt sí go leigfheadh sí an mí-adh amach arís orthe agus nach seasfhadh an saidhbhreas i bhfad eile. Ar uair an mheadon oidhche d'éaluigh sí léithe go h-íseal agus nior mhothuigh aoinne imtigh [?] í. Thóg sí suas an sgraith agus ar an dá luathas léim an mí-ádh amach chuicí. D'ordui [?] sí dhó imtheacht agus fanacht ag an t-é lé na raibh sé
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant