School: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (continued from previous page)
    móire a dúbhradh an paidir seo i dtosach. Nuair a fuair an h-athair bás tháinic bas bean isteach lé breacadh laé agus thairg muinntear an tíghe piopa tobac dhi. Chaith sé é agus thug ar ais arís é. Déaluigh sí amach go h-íseal agus ní fhaca aon duine beó nó marbh istigh na amuigh í in a dhiaidh. Chuimnígh sean fhear a bhí sa teach ar an bpaidir agus is mar sin a tháinic an paidir thart annseo i dtosach. Chuir go leór athrú air agus is beag sean duine anois go bhfuil an leagan cheadhna aca ar an bpaidir.
    A Rí geal na cruinne nach truaigh Mhuire sinne mar smaoiníghmid ar chreathacha Críosta na braonacha fola go síorruidhe dá tholladh go crann na Croise dhá saoradh. Níl ionann ach sgala ó indiú go dtí ambhárach nach gearr ar léas ar an t-saoghal na trí seóidí geala go raibh againn mar ata Íosa. Mhuire Ióseph.
    Máire Ní Gacháin
    Eibhlín Bean Uí Gacháin