School: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (continued from previous page)
    uirthe agus an t-aon bhó amháin go raibh dúil aicí a d'íocfhadh an cíós di fuair sí bás seachtmhain roimh la an chíosa. Chuaidh an sgéal thart na losgadh sléibhe. Chuala an Tíghearna Talmhan é acht níor bhog se sin é. Nuair tháinic lá an chíosa chuaidh an Tíghearna Talmhan chuig an teach agus nuair nach raibh sí abalt é a íoc loisg sé í, Bhí an sagart ag dul thar an teac agus chuala sé torann an philéir. Chuaidh sé isteach agus fuair sé an bhaintreabhach loisgthe agus an Tíghearna Talmhan ag cur a ghunna i dtaisge. Sa lámh dheas a bhí an gunna agus dúbhairt an sagart "go mba shin é an lámh a bhéarfhas tusa chun na cille agus an galar a thiocfhas ort scannróchaidh (?) sé éanlaith an áeir ní h-amháin na daoine."
    Bhfíor dhó. Tháinic piabhras
    Máire Ní Gacháin