School: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (continued from previous page)
    chaith Naomh Pádhraic tréimhse ann, agus go bhfuil lorg a ghlúine lé feiceál go soiléar ar charraig i lár an locha.
    Fadó bhíodh na céadtha bailighthe na trí lá deirídh de mí an Iúil, ag trosgadh, ag guidhe agus ag deanamh a n-anama ann. Acht lé bliadhanta beaga anuas tá an nós sin caithte i leithtaobh.
    Tá an loch seo suidhte i dtalamh muinntear Dhonnchadha agus go leór de clúduighthe aige. Is iomdha uair a d'fhéach siad leis an uisge a leigint chun siubhail acht chuile uair a rinne siad iarracht thárlaidh mi-ádh dóibh agus sé an mí-ádh ba ghnáthach go bhfuigheadh bó nó dhó bá ortha. Ar deireadh thiar ghéill siad mar thuig siad nach raibh sé ceart bheith ag corrúghadh uisge an loch