School: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. Siad na Bingeamhaigh tighearnach talmhan Dhubhlocha lé tuille agus céád bliadhain anuas. Ba de shíolradh an sean Bhingeamaigh, nó mar a tugtar go h -ionndhúil in Iorrus air, an Major, iad. Bhí caisleán aigesan in EIlidh, ar chósta iartharach Chuain an Fhóíd Dhuibh. Tá an sean-caisleán lé feiceál annsin fós. Tháinic sé go h-Iorrus sa mbliadhain 1796. Chuir sé faoí in Eilidh. Ba ghearr go raibh Tír Mhuirthid faoí na smacht aige.
    Nuair a cailleadh é bhí beirt mhac fágtha in a dhiaidh. Tháinic an mac do b'óíe, Líam, go Dubhloch. Bhí Dubhloch roinnte in a dhá chuid le linn an ama sin idir Airt Ó Houston agus Cartur. Phós Liam Bingeam driofúr Airt, Máire. Fuair sé leat Dubhlocha mar spré. Nuair a cailleadh Airt agus Cartur fáadh Dubhloch go léir faoí Líám Bingeam. Thó sé teach mór san áít. Bhiodh ar gach tineonta lá a thabhairt dó ag tarraingt leacracha, móra, troma ar a dhruim ó'n gcladach suas go dtí áitiughadh an tighe móír. Ba iad muinntir Mac Floinn as Beanncor,
    Tomás Ó Conmhacháin
    Pádhraic Ó Ciaráin