School: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. Uair amháim briseadh long amuigh ar Chul Dúmhaigh. Nuair chonnaic an caiptín nach raibh aom tártháil ar an soitheach chruinnigh sé an méid óir a bhí ar an luing agus chuir sé isteach i mbútais é.
    Nuair a tháinig sé i dtír san Dúmhaigh Mhóir bhí an oidhche go h-olc. Chuaidh sé ar fhosgadh ar cois biolla agus plúch an ghainimh séidhte é. Nuair a bhreach an lá chuaidh muinntir an bhaile amach dhá chuartú ag dúil go bhfuigheadh siad an t-ór.
    Rinne fear ar an mbaile seo brionglóid go bhfuighead duine éicín an t-ór sin i gcúrsa ama agus bhí sé sa mbrionglóid freisin gur fear a bheadh ag cur
    Bríghid Ní Chiarán
    Liam Ó Raghallaigh