School: Beannchor Iorrais (roll number 13684)

Bangor, Co. Mayo
Mícheál Mac Énrí

1. (continued from previous page)
    sé do'n máighistír é. Tug an maighistír leath de chiste óir a bhí amuigh faoi bhun crainn le h-ais an tighe dó. Fúair an buachaill a leath de agus bí cinnte gurab é a tainic go h-Éirinn go bródamhail agus sólásach as an saidhbreas a bhí deanta aige.
    Roimh a theacht go h-Éirinn dhó bhí ag dul go ríghte leis an bprotustunach a thug obair do suim blíadhna roimhe sin agus b'éigin do an teach agus an talamh a fhágháil.
    Thainig an buachaill agus ceannuigh sé amach(?) an teach agus an talamh le-na chuid airgid. Thainic an protustunach chuige ar lorg oibre agus tugadh sin dó. Annsin dubhairt an búachaill "Anois nár dhúbhairt mé leat agus nach bhféiceann tú go bfhuil sé fíor go mbionn an roth ag casadh go gcuirtí an té atá in-uachtair in-ioctar agus an té atá in-íoctar in-úactar." "An tráth sin bhí tusa saidbhír agus mise bocht." Chuir an
    M. Mac Enrí
    Bangor, Co. Mayo