School: Beannchor Iorrais (roll number 13684)

Bangor, Co. Mayo
Mícheál Mac Énrí

i bpairc é le bás a fhághail.
    I gceann cúpla lá thainig an marcach arís agus beirt cáillighe leis. D'íarr sé íasacht na ceardhchainn ar an ngabha go ndhéanad sé cailiní óga de na cailleacha. Annsin cheangal sé iad agus chuír sé teine mór thart orrtha. Tar éis tamaill léim cailin óg amach as an teine. D'imthígh sé leis. Dúbhairt an gabha leis fhéin go ráibh a bhean agus a máthaír aige agus nach raibh aon graíthte aige díobh. Lá amháin chuír sé síos teine mhóir agus caith an bhéirt ban isteach sa téine. D'fhan sé í breathnú orrtha go raibh síad dóighte bruíthte. Bhúail faitchíos é agus dúbhairt sé nach ráibh le déanamh aige acht imtheacht as an tír. D'imthígh sé leis gan mhoill acht ní morán a bhí siubhalta aige nuair a chúala sé duine ag glaodhach air acht níor bhreatnúigh sé in-a dhiáidh mar bhí faitchíos air gur daoíne a bhí ar a thóir le na ghabháil. Bhaín sé as chómh tréan í nÉirinn is a bhí in-a chosaí. Acht ní ráibh aon mhaíth do ann
    AT0753: Christ and the Smith
    Micheál Mac Énrí