School: Beannchor Iorrais (roll number 13684)

Bangor, Co. Mayo
Mícheál Mac Énrí

1. (continued from previous page)
    Má fheiceann tú fear agus é ag marcaidheacht ar capall bán agus má iarrann tú air cén leigheas atá aige ar an triuch agus má dhéanann tú sin imteocaidh sé.
    Bhiodh leigheas eile acha freisin d'oalfadh siad mil agus d'imthigheadh an triuch annsin. Rud eile gharradh siad tuirnipí suas i bpíosaí beaga agus cuirtí siucra orra agus tiocfadh mil amach asta agus d'oalfadh siad é agus d'imthigheadh an triuch annsin.
    Geibhtí croiceann bruich agus bruithtí é i mbainne agus thiubharfadh siad an bainne le n-ol do'n ná daoine a mbiod an triuch orra.
  2. Nuair a bhiodh leicneach ar dhuine fado cuirtí salainn isteach i stoca agus ceangailtí thart ar mhuineal an té a bhiodh an leicneach air d'imthigheadh an leicneach annsin. Fado nuair a bhiodh leicneach ar dhuine geibtí neantogaí agus bruithtí iad agus an t-uisge a beadh fagtaí oltaí é agus d'imthigheadh an leicneach.
          1. medicine for human sicknesses
    Eíbhlín Ní Gachain