School: Beannchor Iorrais (roll number 13684)

Bangor, Co. Mayo
Mícheál Mac Énrí

1. (continued from previous page)
    Lá amháin núair a bhí an gasúr amuigh ag búachailleacht chonnaíc sé tarbh ag teacht anúas as an spéir agus ag déanamh tígh bhíg sa bpairc. Bhí íonghad mór ar an mbuachaill agus chuaidh sé comh-fada leis go bféicead sé cé'n cinéal aite a bhí ann. Chúaidh sé isteach ann agus d'fhíafhrúigh an tarbh de cad chuíge nach raibh sé ar scoil agus d'innis an buachaill do mar bhí an sgéal. Thosuigh an tarbh ghá theagasg annsín agus dúbhairt sé leis an nghasúr a teacht chómh-fada leis gach uíle lá. Bhí an tarbh agus agus an buachaill i gcómhluadar a chéile mar sin ar feadh í bfhad agus b'ionghantach an feabhsúghadh a bhí an buachaill ag déanam sa léighean.
    Úair amháin bhí an clann ag foghluim a gceachta sa mbhaile agus thosuigh síad ag cur ceisteanna ar an nghasúr le spórt fághail air agus b'amhlaídh a tharluigh go raibh an gasúr ní bfeárr na iad fhéin. Bhí iongadh ar an mnaoí faoí seo agus dubhairt sé léithe fhein go gcáithfead sí fios a fhághail ce'n caoí a fuair an gasúr an t-oideachas
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes