School: Beannchor Iorrais (roll number 13684)

Bangor, Co. Mayo
Mícheál Mac Énrí

síad siúcre no mil ann.
    Bhíodh bró ag na daoine fadó leis an gcoirce a mheilt. Sgarad síad bráithlín i lar an urláir agus chuírfeadh síad an cloch iochtar de'n bhró in-a lár agus bhíodh píosa íarrainn i bfhastódh ánn. Annsín cuirtí an cloch uachtar ós a cíonn agus cuirtí an choirce síos i bpoll san cloch úactaraíghe meilltí é idir an dá chlóich. Tógtaí amach é agus léigtaí an lócán as agus bhíodh sé in-a mín-coirce acu annsín.
    Fado bíodh cácaí acú déanta de min-choirce dar'b ainm "Caisgin". Cuirfeadh síad mín-coirce isteach i mbháisín agus d'fhliúcheadh síad é le h-uisge té. Chuírfeadh síad grainne salainn ann annsin agus fuínntí é. Gearrfadh síad amach é i gcuma ceárnóige agus chuírfeadh síad in-a sheasaimh é ós cómhair na teineadh agus stól taobh thíar de le na coinneál súas go mbéadh sé crúaidh. Bíadh an-fholáin a bhí ann agus bhí sé go h-an dheas le n-ithe agus im úr air.
    Núair
    Brighid Ní Gallachobháir