School: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mayo
Mícheál Ó Maoildeirg

1. Bhí fathach ann aon uair amháin agus bhí sé go han ionghantach ar fad. Bhí se indon an buaidh a fhághail i 'cuile troid a rinne sé. Bhí fathach eile ann agus bhí sé ag teacht le troid a chur ar an gceann eile. D'innis an fathach seo d'á bhean go raibh sé an ceann eile ag teacht le hagaidh troda a cur air agus nac mbeadh sé i ndon a buaidh a fhágail an bota seo. Maith go leor ars an bhean.
    Tháinig sé an lá seo go dti an doras agus d'fiafruigh sé dhí ca raibh fear an tíghe. Ní'l sé sa mbaile indiu agus tá sé le naithne nach bfhuil. Dá mbeadh sé sa mbaile ní bheadh an gaoth ar an doras mar bheadh cul gaoithe agus agaidh gréine againn. Bhí an fathach istigh sa gcliabhán ar feadh an ama seo aici. Tháinig an fathach eile anios go bfeicfeadh sé an páisde a bhí sa gcliabhán. Chuir sé a mheas isteach i mbeal paisdhe acht bhain an páisde smailc mór as. Ó ar seisean má tá na fir in Éirinn chomh háitheasach le na
    AT1149: Children Desire Ogre's Flesh
    Aontaine Ó Murchada