School: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mayo
Mícheál Ó Maoildeirg

1. (continued from previous page)
    Gnotuigh an bhean glas an cluiche. Anois caitfidh tú mise a fhághail i gceann bliadhain agus lá ars bhean glas leis. Maith go leor ars an gasúr. Nuair a bhí sé ag dhul abhaile shíl sé go raibh draoideacht ag an bhean glas agus tháinig brón air. Nuair a chuaidh sé abhaile dubhairt sé leis an righ céard a thárla do. Beidh tú maith go leor go foill ars an rígh mar tá séideán agam agus tiocfaidh 'chuile duine sa domhain mór thart ort nuair a téideann tú é.
    Nuair a tháinig an maidin thug an bainrioghan a bhricfeásta dhó agus giota beag le hagaidh a dhinnéar. Dimthigh se leis agus nuair a tháinig an oidhche chuaidh sé isteach i dteach beag chun an oidhche a caiteadh ann. Nuair a tháinig an maidin dhuisigh sé agus d'eirigh sé agus chuaidh sé sios go dtí an cistin. Chuaidh sé amach agus shéid sé an séideánn agus tháinig chuile duine ins an domhan thart air acht amháin an bhean glas
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg
    Seán Ó Maoildeirg