School: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mayo
Mícheál Ó Maoildeirg

ar an bhfear.
    Bhí duais mór le fághail ag duine ar bith a thiubhradh tuairisg ar an tairgead acht ní bhfuair sé aon tuairisg air. Dubhairt sé cé bí an duine a bhfuair é go mbeadh sé le n-aithne an clann a cloinne.
  2. Bhí fear agus bean in a gcomhnuidhe i dteach breag leobhta féin. Bhí ingean amháin aca. Fuair athair ingine bás. Lá amháin bhí an bhean ag dul thart ag iarraidh deirce Chuaidh sí isteach go dti an teach seo. Bhí sí in a comhnuidhe ann. Tamall in a dhiaidh sin fuair mathair inginne bás agus ní raibh duine ar bith ag an gcailín acht an t-sean bhean a thainig isteach chucu. Lá amháin chuaidh an cailin beag amach agus
    Sorcha Ní hAirtin
    Gaoth Sáile, Co. Mayo