School: Gaoth Sáile (roll number 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mayo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

1. (continued from previous page)
    chuile lá. Urlár déanta de leactra cloch a bhíodh acú agus ní raibh sé chomh furast a choingheáll is tá na n-urláir atá ins na tighthe anois.
    Ní raibh na dóirse acht leath comh mór is atá siad anuas le déannaigh. Sé an chaoi a chromadh na daoine síos nuair a bhíodh siad ag dul isteach nó amach. Ní raibh síleál ar bith ins na sean tighthe . Bhíodh leabaidh ins gach cistin. 'Póca' an t-ainm a thugaidís ar an áit sa gcistin a bhíodh sí. Codluigheadh muinntir an tighe inntí.
    Teine deánta as móin agus adhmaid a bhíodh ag na sean-daoine thart annseo. Sé an rud a bheireadh soluis dóibh ná ola an iasg a dhóigh. Baineadh siad an craiceann de na luacainn agus sathadh siad shan ola iad. Bhéasfadh sé sin soluis dóibh.
        1. buildings
    Maighréad Ní Cinnéidigh