School: Gaoth Sáile (roll number 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mayo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

1. Bhí beirt fhear ann fadó agus bhí comhnaidhe ortha i dTallachán. Bhíodar an-bhocht ar fad mar bá h-am an ghorta é agus ní raibh aon rud le n-ithe acú acht turnaipí buidhe. Ar deireadh cailleadh fear amháin acú agus bhí an fear eile go h-an dona.
    Ní raibh fhios ag duine ar bith go raibh sé marbhú go dtí seachtain nó coicís in adhiaidh. Lá amháin chuaidh duine éigin isteach go bhfeicfeadh sé cé'n caoi a'raibh siad ag dul ar aghaidh. Nuair a chuaidh sé isteach níor fhéad sé aon rud a fheicsint, bhí an teach chomh dorcha sin.
    Las sé cipín agus is beag ná'r thuit sé leis an sgannradh. Sínte treasna ar sean-leabaidh bhí fear bocht amháin acú agus é marbhú agus leigthe siar ar stóilín bhí fear eile acú agus é marbhú chomh maith. Amach leis chomh tapaidh agus bhí in a chosaibh gur innis sé do mhuinntear an bhaile é.
    Thaing scata acú agus thug siad leó adhmad agus gléasanna eile nó go ndearnaidh siad peidhre comhnra dóbhta agus cuireadar na fir marbhú isteach ionnta. Annsin chuaidh siad go dtí an roilig chun go gcuirfeadh siad iad. Nuair a leagadar na comhnraí síos ins an uaigh chonnaic an sluaigh mór
    Brighid Ní Scanaill
    Tulachán Dubh, Co. Mayo