School: Gaoth Sáile (roll number 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mayo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

1. 'Bíonn anál leas-máthair ar an gaoth aduaidh'. 'Muna dtig leat a bheith beo gan uisge, na fágh locht ar cioth'. Tigeann deireadh lé doineann comh maith le soineann
    Comartaí baistighe: bionn cuma baithte ar an gréin nuair a bhíonn báisteach air agus bionn néaltaí troma dubha sa spéir.
    Nuair a fheiceann tú cat agus a ruball leis an teine tá fearthainn ag teacht agus nuair a bhíonn an cat ag sgríobadh admaid bíonn droch-aimsire air.
    Bíonn an suiche ag tuitim agus na míolróga go flúirseach. Bionn na ba ag rith le teasmhoch agus bíonn an madadh ag iche féir. Bíonn an fhuiseóg in a tost.
    Bionn ceo ar bárra na gcnoc agus bionn fainne ar an ngeallaigh. Nuair a bionn bun na speire dearg ag dul faoi na gréine.Bionn tuar cearta ar maidin ma ta droch aimsire air agus ma bíonn tuar-ceartha trathnóna má
    Máire Ní Gamhnáin
    Máire Bean Uí Chonmhacháin