School: Gaoth Sáile (roll number 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mayo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

1. Bhí fear ina chomnaidhe ar bhaile an Tearmain fadó agus nuair a bhí sé ag rómhar sa bpáirc taobh amuigh den teach bhí tom feadh ag fás i lár na pairce agus nuair a tháinig se in aice leis bhuail sé a spad i gcoinne leac cloiche. D'fheach leis a thógáil agus deirigh leis. Céard a gheobhadh sé faoi ach poitín beag deas agus e lán go dtí an béal le ór buidhe.
    Tóig sé aníos annsin é agus reiméad mór a bhí a bhí air. Suim ama in dhiaidh sin bíodh siad ag deanamh uasáid dhen poitín ag bruith chuile shórt ann. Bhí fear siubhal ag dul thart agus thainig sé isteach go dtí an teach seo lá. Bhí an pota ar an teine . Bhí focla sgríobhta air ach níorbh fheidir le duine ar bit de muinntir an baile deanamh amach cer'b iad.
    Bhreathnuigh sé ar an bpota agus thosaigh sé ag gáire. Dfiafhruigh se diobhta ca bhfuair siad é acht nior innis
    Maighréad Ní Chinnéidigh
    Dumha Dhearc, Co. Mayo