School: Gleann Cuileann (roll number 13331)

Gleann Chuilinn Íochtarach, Co. Mayo
Máire Ní Loinn

1. Tá píosa talmhan timcheall fhá míle o'n scoil tugtar currach an óir air. De réir na daoine san áit sin tá sparán óir i bhfolach annsin. D'imthigh fear ar an aonach agus cheannuigh sé beithidhigh. Ní raibh airgead aige le n-íoc ar na beithidhigh nn sin.
    Dubhairt an fear a dhíol na bithidhigh go dtiocfaidh long treasna na fairrge agus nuair a shroichfead sé talamh go mbeadh dalladh agus airgid. Shocruighead ar lá áirithe a dtagfadh sé agus go bhfuigheadh sé luach na mbeithifhigh. Dubhairt an ceannuightheóir leis an cailín aimsire a dhul amach go bhfeicfead sí an raibh an long ag teacht. Chonnaic sí í. D'eirigh stoirm mhór agus briseadh an long. Bhí an fhios aige cen áit a raibh se i bhfolach agus fuair sé é. Níor mhaith leis an méid sin airgead a thabhairt leis agus chuir é an t-airgead i bhfolach sa'n talamh agus chuir sé marc ar an áit a chur sé í bhfolach é ionnus go bhfuigheadh sé arís
    Áine Ní Mhaolalaidhe