School: Gleann Cuileann (roll number 13331)

Gleann Chuilinn Íochtarach, Co. Mayo
Máire Ní Loinn

1. Bíonn Féil' Bríghde ann an chéad lá de Feabra. Tá meas mór ag muintear na h-áite seo ar an Naomh. An oidhche roimh an Féile téigheann Bríghdeóigí thart ó theach go teach agus éadaighe bréige ortha ionnas nach mbeadh aithne ag duine ar bith ortha. Déann siad ceól agus damhsa i ngach teach Bailigheann siad go leór airgid. Déanann an fear an tighe cros i n-onóir Naomh Bríghid, agus crochann sé suas ar bhárr an tighe-é go deireadh na bliadhna. Creideann na daoine tré cúmhacht Naoimh Bríghde go mbéadh an teach slán ó gach anachan. Crochtar ball éadaigh taobh amuigh ar eagla go mbéadh call leis ó Naomh Bríghid. agus fágtar amuigh é go maidin. Má thagann galar ar duine nó ainmhidhe deirtear go leiseócaidh sé iad.

Bríghid Ní Fhlannaidhle
    Rang a VII