School: Gleann Cuileann (roll number 13331)

Gleann Chuilinn Íochtarach, Co. Mayo
Máire Ní Loinn

FÉILE MÁRTAN
    Marbhuigheann muintear an tighe gé i gcuimhne Mártan. Dóirteann siad an fuil ag doras an chistinighe. Creideann na daoine go mbéadh an t-ádh ag an duine a dhéanann sin agus nach dticofaidh an sionnach le na héanacha a ghoid i rith na bliadhna. Deireann siad fuil go Mártan trí huaire i ndiaidh a chéile nuair a tá siad ag dóirteadh na fola(?).
  2. 'Sé an Nodlaig an féásta is mo sa mbliadhain. Crochann na daoine cuilleann agus eidhneán agus druad-lus i ngach seómra le na mhaiseadh. Lastar coinneal i ngach fhuinneóg sa tighe Oidhche Nodlaig i n-onóir Íosa Críost mar sé solus an domhain é. Bíonn doras an tighe ar osgailt tar-éis meadhon oidhche. Bíonn an Mhaidhean Mhuire ag dul thart leis an leanbh agus bféidir go dteasdóchadh uaithe theacht isteach. Múchtar na choinnle le linn dul a chodhladh do na daoine
    Pádhraig Ó Cearáin