School: Dubhthuama (roll number 14193)

Dumha Thuama, Co. Mayo
Mícheál Mac Támhais

1. Thainig bliadhain amhain a raibh tiormacht mór ann agus bhí faitchios ar na daoine nach bhfásadh an siol a bhí curtha aca. Thoisigh cuid aca ag tarraint uisge agus 'gá chraitheadh ar an t-saol. Acht thainig lá agus thainig fear siubhal isteacht i dteach agus d'iarr se cé raibh muinntear an tighe. Dubhairt bean a' Tighe go raibh siad amuigh af craitheadh uisge ar an tsiol mar bhí faitchios orra nach bhfásadh se a choidhche i ngeall ar an tiormacht.
    Bhí sí in n-éis cáca a cur an oighean d'iarr an fear greim le n-ithe uirri. "Ní'l aon greimh bruithte sa teach acht an méid atá san oighean", ar sise, "agus ní'l se réidh go fóill". "Tabhair dhom cuid de", ar seisean, "mar tá ocras orm agus ní thig liom fanacht." Thóg sí an clár de'n oighean agus bhí tuir geomhair anios as an Taos a bhí san oighean
    Má's fluich tirim a thiocfas an bhliadhain Thuas atá Fear a dhéanfas an fás agus fuaidh sí amach agus stop sí an mhuinntear a bhí ag craitheadh an uisge.
    1. processes and phenomena