School: Dubhthuama (roll number 14193)

Dumha Thuama, Co. Mayo
Mícheál Mac Támhais

1. (continued from previous page)
    dhá snaidhm. Teanntar an sreangán agus má sgaoileann an snaidhm tá leigheas le fághail ag an mbuin. Is minic a chonnaic mé gasúr ag déanamh snaidhm na bpéistí nuair nach mbeadh tada eile le déanamh aicí.
  2. Bhí Caitlín Ní Mháille as Tír an Áir (in aice le Baile Fhiacháin) pósta i nDubh-Thuama. Thainig sí ag Hannroi O Gacháin an gabha (an fear atá luaidhte san amhran agam) agus dubhairt sí leis nach mbiodh greim ime aici dá mbeadh sí buaileadh ó mhaidin go h-oidhche. "Má tá tú annseo," arsa Hannroi roimh éirghe gréine déanfaidh mise crúdh dhuit a gheobhas an t-im ar ais. Ní mó duit an crú a chur ar bhun na cuinneóige roimh dul faoi do'n ghréin agus ní mór naoi bpuill a bheith sa crúdh. Gheall sí dá bhfághadh sí an t-im ar ais go ndiolfadh sí an cómhair leis. Bhí an t-am a sleamhnú thart agus ní bhfuair Hannroi aon im. Cadadh an bhean leis sgathmh in a dhiaidh sin. "An bhfuair tú an t-im?" arsa hAnnroi. "Ní raibh an oiread agam ariamh," arsa Caitlín. "Thóig chugam ar ais an crudh," arsa Hannroi go gcuirfidh mé poll eile ann agus béidh sé nios fearr." Nuair a fuair seisean an crúdh ní thiubhradh sé dí aríst é agus chaill sí an t-am aríst