School: Dubhthuama (roll number 14193)

Dumha Thuama, Co. Mayo
Mícheál Mac Támhais

1. Tá an bóthar seo ag dul o'n scoil siar go dtí an aill atá thsiar i Gceann-ramhar. Tá sé déanta ar feadh trí scór bl. Tá bothar eile ag dul o seo go dti an abhainn-mhór agus ag dul go dtí Gaoth-Sáile. Tá bothar eile ag dul suas go dtí an Ráith agus ag dul go Gaoth-sáile. Tá cros bhothar annseo agus bíonn ná daoine uilig ag deanamh comhrádha ann. Tá cros-bhothar eile shuas ar bharr ná Ráithe acht ní cruinnigheann na buachailli ann mar níl aon fhosgadh ann mar atá ag crois-bhothar na scoile. Tá bothar eile ag dul amach tré Ceann-ramhar agus tá sé deanta lé dhá bl.
    Tá cnoc thios in aice Ghaoth-sáile agus tugann siad "cnoc 'a toirbhirt" air. Tá sruthan ag dul treasna am bothair agus tugann siad fionn locha air. Tá fionn-loch 200 slat ar taobh thiar dhen scoil
        1. public infrastructure
    Brighid Nic Thámhais