School: Dubhthuama (roll number 14193)

Dumha Thuama, Co. Mayo
Mícheál Mac Támhais

1. (continued from previous page)
    "For the want of money” arsan dara fear. “Ye will all be hanged,” arsan gárda. “All right”, arsan tríomhadh fear agus do chrochadh an truir aca.
  2. Bhí beirt fhear ins an mbaile mór fadó agus sé an t-ainm a bhí ortha Miceál agus Seán. Ní raibh aon bhéarla ar bith ag Seán ach bhí cúpla fochal ag Micheál. Ní raibh aon airgead acú. Bhí siad ag dul thart ó theach go teach ag lorg oibre. Thainic siad go Béal-An-Mhuiridh lá. Shiubháil siad leobhtha go dtainic siad go teach an mhinistéara. Dubhairt an ministéar leobhtha a dul amach ar moin-fhear ag sábháilt fhéir. Tar-éis an dinnéir chuaidh an ministéar amhach go bhfeiceadh sé cá an chaoi a raibh siad a dhéanamh. Bhí Seán shuas ar choca agus dubhairt an ministéar leobhtha, "Take a turn round the pole". Céard dubhairt sé lead, a Mhicheáil"? arsa Seán. "A dheon go deo! a Sheáin,
    Brighid Ní hOistín
    Máighréad Ní Gácháin