School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Bhí fear ann aon uair amháin agus an lá seo chuaidh sé amach ag fiadhach. Ní raibh sé i bhfad anois nuair a bhuail trom-chodladh é.
    Luigh sé síos ar an bhFraoic agus ni raibh sé i bhfad in a chodladh nuair a thainic an alp luachra agus chuaidh sé isteach ar a bhéal agus síos i n-a mhuinéal.
    Dhúisigh an fear ansin agus shiubhail leis abhaile.
    Ní raibh sé i bfad annsin gur bhuail tinneas é. Bí doctúirí ag teach cuige céile lá agus ní tiocfaid leo main ar bris a dhéanamh dhó.
    Ar deiread thainic dochtúir amáin aige agus dubairt sé leis go raibh sé líonta le h-alp luachraí óga taobh istigh agus dubhairt sé leis trí scadáin ghuirt a ithe agus nuair a bheidh sin déanta aige ghabháil amach agus