School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Lá amháín bhí fear ag siubhal cois chladaigh agus chonnaic sé bean ar charraic agus í ag cíoradh a cuid gruaige. Chuaidh sé comh fada léithe i nganfhios duine agus rug sé ar bhrat a bhí taobh thiar duith' ar an gcarraic. Annsin bheannuigh sé duithe, ach thosuigh sí ag impighe air an brat a thabhairt ar ais duithe. Ní thabharfadh sé ar ais duithe ' é, agus lean sí é 'un an tighe, ach ní thabharfadh sé an brat duith ar chor ar bith.
    Annsin chuaidh sí go dtí an fhairrge agus rinne sí eascon duith' fhéín agus chuaidh sí 'un an Domhain Thoir. Thainic sí ar ais airíst ag an bhfear a raibh an brat aige agus póadh an bheirt, agus bhí triur mac acú.
    Lá amháín bhí an fear amuigh agus d'fhiafruigh an bhean de na páístí an
    Nóra Ní Dochartaigh