School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Tá tobar beannuighthe thiar ag an teampall i gCill an Gailleagain agus sé Naomh Gailleagan a chuir ar bun an tobar seo. Tugtar turas chun an tobar lá Logha le onóir do Naomh Gailleagan, agus bíonn siad ag siubhal thart ar an tobar ag rádh paidreacha agus nuair a bhíos siad ag imtheacht ó'n tobar fáann siad paidrí nó buidéál nó rud éigin in ndiaidh ag an tobar.
    Nuair a bhíos duine tinn cuireann duine de mhuinntir an tighe a thrust in uisce an tobair, agus annsin nuair a gheobas an duine biseach caithfidh an duine eile turas a dhéanamh. Ólann daoine an t-uisce ar phianta.
    Tá tríbhric bhreaca ina gcomhnuidhe ins an tobar.

Micheál Ó Conghaile (Sheain)