School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Naomh Guilleagán ( 600 A.D. )
    Do chomhnuigh Naomh Gailleagán thiar i gCill an Gha. Bhí teach aige istigh sa teampall, agus bhíodh sé i gcomhnuidhe ag léigheamh leabhra agus ag guidhe agus ag troscadh.
    Bhí an naomh seo i ndon rudaí a dhéanamh nach mbeádh daoine eile i ndon a dhéanamh, mar lá amháín bhí sé ag léígheamh leabhair le taobh na h-abhna, agus léim breac suas san uisce agus thuit cuid de'n uisce anuas ar an leabhar, agus dubhairt an Naomh gan aon bhreac fhanacht san abhainn, agus ó'n lá sin go dtí an lá indiu ann, nior chomhnuigh aon bhreac san abhainn.
    I rith Mí Lughnasa lá an Logha go h-áirithe bíonn turasthóirí ag dul dho'n tobar beannuighthe a bhí aige nuair a chomhnuigh sé annsin, agus cuir i gcás í mbéadh duine tinn agus é
    Cill Ghallagáin, Co. Mayo
    Máire Ní Bhroin