School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Nuair a bhíonns bean ag déanamh maistreadh ní leigfeadh sí dho aoinne dhul amach le n-a phíopa lasta. Lá amháin thainic fear isteach ag bean agus í ag déanamh maistreadh. Níor chuir sé aon tsuim a phiopa a lasadh. Chuaidh sé 'na phortaigh agus bhí an t-im ar uisce an phortaigh roimhe. Cuireann cuid acu salann ar an mbainne nuair a bhíonns siad dhul ag déanamh maistreadh sa gcaoi nach dtiubharfaidhear aon dath de'n im uatha.
    Deir tuilleadh daoine nach bhfuil sé ádhamhail bheirt ag briseadh soithigh, agus go mór mhór sgathán.
    Níor mhaith le cuid de na fir bean a mbéádh gruag ruadh uirthí casachtáíl orra nuair bhéadh siad ag dul ag iascaireach, go raibh sé
    Máire Nic Oireachtaigh
    Ceathrú na gCloch, Co. Mayo