School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

Deir na sean-daoine gurb iad Mí Lughnasa agus Mí Mheitheamh an dá mhí is ádhamhla le pósadh.

Deir na sean-daoine gurb iad Mí Lughnasa agus Mí "Meitheamh" an dá mhí is ádhmahla le pósadh. Deir siad an duine a phósadh i Mí Lughnasa go mbíonn an Foghmhar le cnapadh aige. Sí mí na Bealtaine an mhí is mí-ádhamhla le pósadh.
    Nuair a bhíonns fear ag dul ag pósadh cuireann sé beirt nó triur go teach na mná le galún uisce-beatha, agus fiafhruigheann siad de'n mhnaoi a' bpósfaidh sí a leithide seo d'fhear. Déarfaidh sí go bpósfaidh. Téigheann siad abhaile agus innseann siad do'n fhear é. Bíonn an fear an-tsásta annsin agus téigheann sé féin go teach na mná agus déanann siad suas an lá bpósfaidhear iad. Fághann siad beirt a sheasfaidh leobhtha.
    Nuair a thigeann siad abhaile agus iad pósta, tugann siad cuireadh d'á ndaoine muinntreacha a theacht
    Brighid Ní Ghallchobhair
    An Corrán Buí, Co. Mayo