School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Sa mbliain 1846 a bhi bliain an droch-saoghail ann. Ba uathbhasach an bhliain i . Bhi go leor daoine ag faghail bhais agus na daoine nach bhfuair bas bheadh siad caillte ach ab e go dtainic longa o Ameiricea faoi n-a ndein agus tugadh siar saor iad.
    Nuair a bhiodh na daoine ag faghail bhais , amuigh taobh na gclaidhteachai a caillthi iad , agus da gcaillthi istigh sna tighthe iad ni chuirfidhe i dteampall iad ar chor ar bith. ach leagfaidhe na tighe anuas orra . , mar na daoine a bhi beo ni raibh siad sathach laidir le n-iad a
    Máire Ní Bhroin
    Ceathrú na gCloch, Co. Mayo