School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Thoisigh an ghaoth ar a dó a chlog san oidhche. Bhí an oidhche go bréagh go dtí sin ach go raibh droch-chuma ag tigheacht ar an spéir.
    Is iongantach do'n tsaoghal an torann a bhí ag an ngaoith agus an díoghbháil a rinne sí. Bhí sé damáisteach. Briseadh na tighthe go léir agus sgannruigheadh na daoine. Tráthnóna lá ar n-a mhárach ní raibh teach ná síog ná cruach nach raibh leagthaí ag an ngaoith.
    Go luath den oidhce sul ar thoisigh an ghaoth mhór chuaidh go leor daoine amach ag iascaireacht. Plúchadh iad sa ngaoith. Níor thainic abhaile acu slán ach beirt nó triur. Thoisigh sé ag deanam tóirneachaí agus soluis agus annsin thoisigh sé ag taomadh fearthanna. Stop an
    1. processes and phenomena
    Nóra Ní Thaidhg