School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Deir na sean-daoine go bhfuil ciste óir i bhfolach faoi sean-bhóithrín an Droma i gCorrán Buidhe. Is iomdha iarracht a rinneadh le í fhagháil acht níobh fhéidir. Deirtear gur éirigh fear as a leabaidh ar uair an mheadhon-oidhche agus anocht leis á cartadh.
    Thoisigh sé dhá chartadh go raibh sé an-domhain acht ní raibh aon ciste óir ann. Annsin thoisigh sé ag cartadh in áit eile agus níobh fhada gur mhothuig sé torann mór ag teacht. Dhearc sé suas agus chonaic sé madadh mór dubh ag déanamh air, agus é ag reathaidh. Thainic scrannradh ar an bhfear agus as go bráth leis abhaile agus an madadh ina dhiaidh
    Brighid Ní Ghallchobhair
    An Corrán Buí, Co. Mayo