School: Ceathrú Thaidhg (roll number 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Teachers:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

1. Bhi buachail beag agus a mhathair ann fadó agus is fado bhí agus dá mbeimis ann an uair sin ní bheimís ann anois.
    Bhí siad thar ibheith bocht agus ag éirí níos boichte a bhi síad ó lá go lá. Ar deireadh bhi an scéal choin dona aea go mbéigean dohn mhac an bó dheiridh a thabhairt leis chun an aonaigh. Bhog sé leis ar a bhealach go h-aerach aigantach agus a bhó leis. Ar an mbealach casadh cneainaire air a cheannaigh an bó uaidh ar roinnt póir. Nuair an thaínic sé abhaile bhi an mhathair le buile faoi bheith le rádh gur dhíol a mac an bhó dheiridh ar phóir agus chaith sí amach an fuinneog íad agus b’éigean do Seán bocht dul a chodladh gan suipéar.
    Maighréad Ní Dhochartaigh
    Ceathrú na gCloch, Co. Mayo