School: Ceathrú Thaidhg (roll number 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Teachers:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

1. Luach Na Bo
    Bhi beirt driothar ann fado agus bhi fear aca an-bhocht agus an fear eile an saidhbhir. An la seo chuaidh an fear bocht 'un an aonaigh leis an mbuin dheiridh a bhi aige. Ar an mbealach 'un an aonaigh dho casadh fear leis a dubhairt leis dha dtugadh se a bo do go rachadh se fein abhaile leis . Thug se an bo dho ar an gcoingiall sin. Bhi go maith agus ni raibh go h-olc chuaidh mo duine abhaile leis an bhfear bocht.
    Nuair a chuaidh siad isteach abhaile bhi na paisti ag caoineadh leis an ocras agus d'fhiafruigh an bhean dha fear ca raibh luach na bo na tuige nach raibh mala min bhuidhe leis. Dubhairt seisean gur casadh an fear sin leis agus go ndubhairt
    AT1536A: The Woman in the Chest
    Maighréad Ní Dhochartaigh