School: Ceathrú Thaidhg (roll number 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Teachers:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

1. Fad' ó ní bhíodh na tighthe a bhíodh ag na daoine déanta dhe chlocha. Bhíodh siad déanta le sgraitheanna agus fóda. Ní bhíodh fuinneoga ar bith ionta agus ní bhíodh ach doras amháin. Bhíodh poll beag fágtha sa mballa le aer a leigint isteach. Ní bhíodh similéar acú bhíos anois ach poll thuas ar bhárr an tighe ar a dtugtaí poll deataigh.
    Ní bhíodh seomraí ar bith acu mar atá anois mr bhíodh na tighthe cruinn. Anois tá na tighthe déanta de chlocha agus sglataí. Ins na tighthe cruinne bhíodh an teine i lár an urláir, ach i gcorr-theach bhíodh an teine leath-bealaigh idir dhá choirneal. Bhíodh na h-urláir deanta de leacracha nó de chréafóig.

Eibhlín Ní Craith
    Port an Chlumhaigh