School: Ceathrú Thaidhg (roll number 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Teachers:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

1. Anuas as Tír Eoghain a thainic Clann Mhag Chraith chun na h-áite seo i dtoiseach. Rinne siad comhnuidhe ins an mbaile a dtugann said Port a' Chluimhaigh air.
    Thainic siad ann timcheall amh an droch-shaoghail mar abhí neart iascaireachta thart annseo an t-am sin. Ní raibh mórán bidh ar bith eile le fágháil in am an droch-shaoghail acht an t-iasc. Thóg siad iad fhéin ar an iasc nó go raibh an droch-shaoghal caithte.
    Níl mórán dho Clann Mhic Chraith thart annseo anois mar tá siad scaipighthe thart chuile áit. Tá go leor aca imthighthe dho'n Oilean Úr, agus go Albain agus go Sasana. Níl sa ceanntar seo anois (Port an Chluimhaigh) ach ceithre dhuine dhéag díobhtha.
    Seán MagCraith, Port an Cluimhaigh, a d'innis (58 mbl.)
    Seán Mag Craith