School: Ceathrú Thaidhg (roll number 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Teachers:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

1. Nuair a bhíos daoine ag cur fatai rómharann nó treabhann siad an talamh i dtoiseach. Déantar iomairí annsin, cuid acu ceithre throigh ar leithead agus cuid eile trí throigh ar leithead.
    Annsin sgoiltear na fatai agus craithtear gaineamh nó aol ortha roimh a gcuirtear sa talamh iad. Má's ceithre throigh atá an iomaire cuirtear ceithre sgoilteáin, sin sgoilteán i n-aghaidh 'an' troigh.
    Nuair a bhíos na sgoilteáin coigchíos sa talamh cuirtear aoileach nó leas orra. Annsin rómhrann siad an díogaidh agus toigeann siad lán isteach ar an iomaire.
    Faoi cheann dhá sheachtmhain nó trí tiocfaidh na gais aníos agus rómhróchaidh siad an díogaidh arís agus tóigfhidh lan thart ar na gais. Nuair a bhíos
    Róis Ní Chonghaile