School: Ceathrú Thaidhg (roll number 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Teachers:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

1. Ruadh:
    Droch rud é seo a thigeann ar muinéal dhuine go minic ina chnap dearg. Sé an leigheas atá ann dó ná cirt an Ruaidh fhághail agus é leagan air, ar feadh cúpla lá. Annsin imtheóchaidh an Ruadh. Séard bhións i gCirt an Ruaidh na naoí n-aithrideachaí ar leith fillte suas i gcirt.
    Leigheas atá ar an Ruadh iseadh é seo: Nuair a cailltear duine lastar coinnle ar 'caon taobh an chlár ar a mbíonn an duine ós a cionn. Má coinnightear bun an dá choinneal bhíónns(?) ar taobh istigh dén chorp agus iad do chuimilt ar an ruadh. Leigheasfaidh síad an ruadh.
    Máire Ní Shirin