School: Poll an tSómais (roll number 16283)

Poll an tSómais, Co. Mayo
Proinnsias Mac Gearailt

1. Seo é an t-ainm a tugtar ar ghalar a tigeann ar bhuaibh uaireannta. An bhó a bhíonn bualadh saighead uirri cailleann sí an bainne bíonn sí ar crith agus ní bhíonn fonn uirrí dada d'ithe.
    Creideann na daoine gurbh amhlaidh a thigeann na daoine maithe ar an mbuin amuigh sa bpáirc, nó sa stabla. Agus go mbuaileann siad í le cloich áithrid a bhíonn aca féin.
    Amanta má bhíonn an rath ar dhuine gheibheann siad cloch mar seo caithte in ait éigin. Nuair a bhíonn cuig cinn ag duine bíonn an leigheas aige.
    Dar leis na daoinibh, seo é an leigheas braon uisce coisreactha a chur le braon maith fíor uisce i gcrúisgín, cúig cinn de na saighdeanna nó na clochaibh seo fhághail; píosa dhá scilling le cros air agus trí leith-phinghneacha agus iad