School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. (continued from previous page)
    Bíonn aonach i mBéal-an-Mhuirthid gach mí agus ar an mBeannchor mar a gcéádna. Siad na h-aontaigh is fearr le h-aghaidh spórt na n-ógánach na Aonach na Nodlag agus lá an Logha i mBéal-an-Mhuirthid agus lá Fheil' Muire Mór i mBeannchor.
    Tá aonach na Nodlag go maith do mhuchaibh agus tá lá Fheil' Muire Mhór go maith le h-aghaidh caorach. Aonach an-mhaith i mBeannchor chomh maith iseadh le Fheil Mhichíl.

Fadó bhíodh alán long ag tigheacht isteach ag an Geata Mór le biadh agus is annsin a gheibheadh go leor a gcuid bidh is annsin chomh maith abhí na Tighearna Talmhan - Sliocht "Bingham;" mar sin d'fhás baile mór san áít agus annsin cruinnigheadh aontaigh ann. Ach ó d'fás Béál-an-Mhuirtid, níos lugha ná céád bliadhan ó shion agus ó thoisigh taistilideacht ar na bóithre chuaidh an Geata Mór siar agus anois níl aonach ar bith ann.

Na Páístí Uilig
        1. trade