School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. Lá Nodlag, le 'Fheil' Stiopháín, lá Fhéíl' Eoghain, lá na Leanbh, lá Nodlag Bheag, Lá cinn an Dá Lá Dhéág, Lá Brighide, Lá Muire na gCoinneal, Lá 'Feil Pádraig, Lá fheil Eoghain (24adh Meitheamh), Lá Fheil' Peadair agus Póíl, lá an Logha, La Fheil' Muire Mór, Lá Fheil' Mhichíl agus lá Samhna. Lá Fheil Martain sin na féílí is iomráidhte thar annseo.

NA NÓSANNA
    Ins an t-sean-reacht ní rabh aon lá Nodlag ann ná gur tuirling an spioriod Naomh faoi bruinn na Maighdeana Glórmhara ar an 25adh Márta. Tháínig an t-aingeal chuici le teachtaireacht go dtuibharfadh sí mach chun an t-saoghail agus Íosa Criost a thabhairt mar ainm air. Rugadh ár Slánuightheóír ar an 25adh Mí Nodlaig agus coinnightear
    Maighréad Ní Dhochartaigh