School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. Na Filí (ar lean.)
    2) Bhí file ina chomhnuidhe i gCorrán Bhuidhe d'ar b'ainm dó Séan Ó Diarmaid. Bhí teach agus talamh aige agus fear saidhbhear abhí ann. Ní rabh sé ariamh pósta. Siúinéar abhí ann chomh mhaith agus bhí sé in-ann teacht a dhéanamh. Rinne sé alán amhrán. Rinne sé amhrán faoi'n long-briseadh abhí i bPort-Urlainn. Fuair sé bás tuairim is bliadhna ó sion. Bhí sé an t-sean nuair a fuair sé bás. Cuireadh é i gCill Uí Ghailleagáin. Bhí file eile i mBárr-Thrágha darb' ainm dó Tomás Ó Rúnaidh. Rinne sé cúpla amhrán. Tá sé níos mó na fiche bliadhan ó fuair seisean bás. Cuireadh é i gCill Chomáin. Bhí file eile i mBéal-an-Mhuirthid. Rinne sé amhrán faoi muinntir an bhaile. Oidhche amháin bhí damhsa aca agus bhí siad ag troid ann agus bhris siad cupla fuinneóg agus sin é an fáth go ndearna sé an t-amhran fútha.
      1. poetry
    Maighréad Ní Mháille