School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. Fadó shion ní rabh aon bhabóg ghá ndíol ins na siopaí ach bhíodh siad ghá ndéanamh ag na páistí féin sa mbaile. Dhéanadh siad iad as páipéar agus olann. Dhéanadh siad gunna as an gcnamh a bhíodh i sgiathán an gé.
    Chuirfeadh siad dhá phiosa d'fata isteach ann annsin agus mul adhmaid agus sgaoilfidhe an t-urchar. Bhíodh Suairseáin ghá ndéanadh aca as giota leathair agus stáin. Dhéanfadh siad an leathar timcheallach agus chuireadh siad dhá pholl ann agus giota sreangain ná snáithe olna. Chasfaidís tart é agus tharrnochadh ó na chéile é agus dhéanfadh sé "suairseán".
    Pádraig Ó Dómhnaill
    Antoine Ó Dómhnaill