School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. Tá sean-rádteacha thart annseo gur dhá Aicid déag abhíos ag dul do'n duine agus gur b'í an Fhallsacht an ceann is measa. Ceann eile go bhfuil aicid ann in aghaidh gach lá sa mbliadhain agus luibh a leighis in aghaidh gach aicíd. Sean-rádh eile nach bfuil luibh na leigheas in-aghaidh an bháis.
    Tá alán aicíd le teacht ar an duine, an Trioch, An Bruitíneach, An Galra Buidhe, An Fiabhras, An Eitinn, An Snaoim ar Stéig, An Ailt, An Ruadh, An Bhárr Phéiste, An Easbhuidhe, An Cnap Gorm Na h-Earnacha agus an Cnap Uchta.
    Siad seo na h-aicídeacha a thagas ar na h-ainmhidhthe; An tart bruileachán, An bualadh Saighead.

Na Leigheasanna:-
    Cuireann na daoine neantóga isteach i mbáisín fior-uisge agus bruitheann siad iad ar leamhnacht agus olann siad an sugh. Tá
    Máirín Ní Dhómhnaill